Dagbok 2022

2022-06-03
Varvet - Kållandsö

Rapport:

Dag 5 Kållandsö varv.
Sovmorgon till 07:00. Frukost à la kryssningsfartyg!  Kontrollmätning av ankarkättingar med skjutmått. Därefter winschades både babord och styrbords ankarkätting in. Eftersom vi inte har någon ånga, användes tryckluft till winschen. Både SB och BB ankare målade i svart.
Idag var inspektör från Transportstyrelsen på plats, som gjorde sina kontroller med vår befälhavare och chief. Resultat lämnade till oss och varvspersonalen. Detta följdes av aktiviteter kring byte av den planerade plåten plus lite extra kontroller. Helsvetsning av plåten på insidan. Svetsning utifrån under morgondagen. En minutiös brandvaktskontroll under på flera håll inuti skrovet. Dels i ena kolboxen, dels i från maskinrummet. Idag blev det en längre arbetsdag än tidigare. 
Kocken Peter S fick till en utmärkt korvgryta, färskpotatis och grönsallad.
Bild och text: Peter Stålhammar
De två sista bilderna:
Bo Wadman Larsson
2022-05-27
Varvet - Kållandsö

Rapport:

Lördag på varvet Kållandsö.
Spolning med högtryck. Olle, Peter  H och Peter S växelkörde 30 minuterspass hela dagen.
Förbereder förarbete i kolbox styrbord. Rickard J.
Mätt de utdragna ankarkättingarna. 110 respektive 103 m. Olle, Peter H, Siwert och Peter S.
Inspektion av stället där plåtbit ska bytas ut och ultraljudsmätning.
Kontroll av Cerderwallsbox. Leif H.
Kocken Peter S skrubbade potatis med hjälm och hörselkåpor, då det kapades plåt i närheten.
På vedspisen i den stora gjutjärnspannan stektes riktigt gott fläsk som serverades med löksås och/eller bruna bönor plus sallad.
2022-05-26
Varvet - Kållandsö

Rapport:

S/S Polstjärnan avgick tidigt på morgonen från Karlstad Lambergskajen, korsar Vänern och lade till vid Kållandsövarvets kaj på eftermiddagen. 
Överfarten gick bra för fartyget trots det nyanserade vädret på sjön. 
Efter ankomst kunde hon dockas in omedelbart.
Nu börjar arbetet!
2022-05-17
Grillfest - Hamnkaptensbostaden

Rapport:

Ett fint bildsvep från grillfesten efter sammanslagningen av: Sjöfarts Gillet  och Ångbåtssällskapet Polstjärnan tillsammans med Flottans Män.
Det var en mycket trevlig sammankomst  som ingav ett stort hopp om våra föreningars gemensamma framtid och samverkan.
Ett stort tack till alla arrangörer och till alla medhjälpare.
Ett stort tack till alla medlemmar som ideellt har renoverat Hamnkaptensbostaden och gjort den så otroligt fin.


 
2022-05-12
Lambergskajen - Arbete

Rapport:

Dags att ta hand om livbåtarna - renspolning, montering av tofter och durkar samt montage av de nya fallen till båtarna. Ved till byssan måste kapas och läggas in. Visselrör och ventilatorer monterades.
2022-05-05
Lambergskajen - Arbete

Rapport:

Livflottarna ska ombord. Dags att sätta fyr under pannan. Och lite annat småjobb...


 
2022-03-31
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Våra maskinister flaggar för Erik Ruhe för lång och trogen tjänst i vår förening. Erik flyttar till ett annat län och kan inte delta fysiskt i vår verksamhet efter flytten.  Erik har skapat och skött föreningens hemsida. Han har varit mönstrat som matros och deltagit i alla praktiska arbeten ombord och på kajen. Ett viktigt arbete var bl a splitsning av tågvirke och tampar. Vi kommer att sakna Erik och hoppas att han hälsar på oss på kajen när han har vägarna förbi. Vi tackar Erik för allt han har bidragit och hjälpt vår förening med och vi önskar Erik och hans familj lycka till med det nya livet på annan ort.
Erik blev firad med smörgåstårta, blommor och en fin flaska med whisky. Flaskan var graverad med Polstjärnans logga och Eriks namn.


 
2022-03-22
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Norsälven 1 motor premiärstartades och den gick utmärkt. Isen har lagt sig igen i kanalen men vad gör det när solen bjuder på sig själv som  den gör denna vackra dag. Lusten 6 propellernav är monterat på plats och en stoppskruv har satts i. Splitsningen av tågvirke och tampar fortsätter och likaså slipningen av Polstjärnans styrhytt. Vi får sitta inne och fika ett tag till .. det är fortfarande för kallt ute trots att solen gör sitt bästa. Isen måste försvinna först och vi får ha tålamod.


 
2022-03-08
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Solen är med oss idag och snart kan vi sitta ute och fika. En ny splitsningsnål har tillverkats som underlättar arbetet att iordningställa nya tampar. En vattenskada på bryggpanelen åtgärdas. Städ- och sorteringsarbeten i färg- och förrådscontainern fortsätter. Lusten 6 akterstag passas in och målas. Fartyget som ligger bredvid oss håller kanalen öppen från is när den ger sig ut på uppdrag. Det blev semmeltårta idag och stugan är full av glada aktiva medlemmar.


 
2022-02-22
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Arbeten i Polstjärnans panna
Rickard Jansson blästrar mantelskarven på pannan i en ytterst obekväm arbetsställning inför förestående tjockleksmätning.
2022-02-08
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Tisdagen 8/2 värmde solen gott på kajen. 
Det borrades för en ny lyktstolpe. Tofter till livbåtar slipades. Stolpen svetsades ihop. Ved kapades och beslaget röjdes. Spännband sorterades och stolpen målades.


 
2022-01-11
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Vårt nya ångbåtsår börjar med en uppvaktning av en aktiv medlem tillika besättningsman Bo Gustafssons 80 årsdag 10 jan 2022. Och Bo bjöd hela gänget på tårta!
Ångbåtssällskapet Polstjärnan gratulerar hjärtligast.
Men trots firandet så var det en del annat arbete att utföra!Copyright 2022, Polstjärnan