Dagbok 2022

2022-09-06
Lambergskajen - Arbete

Rapport:

Livbåtsövning.
Peter H, Lasse P, Dennis K, Olle D och Peter S.
Sjösättning av livbåt och dyvickan glömdes inte!
Stilig och taktfast rodd.
Genomgång innan. Även brandövning efter detta med genomgång av start och stopp av brandvattenpump.


 
2022-08-25
Lambergskajen - Arbete

Rapport:

Efter avslutad seglation 2022 återgår vi till det stillsamma men ändå ytterst arbetsfyllda livet på kajen med alla höst-, vinter- och vårbestyr. 
Mycket viktigt i sammanhanget är de aktiva medlemmars sociala umgänge och sammanhållning vilket är grunden till det fina samarbetet
2022-08-20
Sätterholmsfjärden

Rapport:

Lördagen 20 augusti tog S/S Polstjärnan sin sista tur för denna säsong.
Svenska Motorvagnsklubben med 45 glada och nöjda passagerare avrundade årets seglation.
S/S Polstjärnan förbereds nu inför vinterkonservering och nästa år hoppas vi kunna starta seglationen tidigare då vi inte har ett varvsbesök inplanerade. 
Vi tackar alla glada passagerare som har valt att resa med oss i år och vi önskar er alla hjärtligt välkomna ombord igen nästa år 2023.


 
2022-08-14
Allmän tur

Rapport:

På sommarens sista allmänna tur hade vi eminenta artister ombord
ULVSBY SPELMÄN
Det blev en vacker avslutning och passagerare visade sin uppskattning även via privata facebookinlägg. 
Vi fick lov att publicera film och bilder på ett inlägg här på föreningens sida.


 
2022-08-04
Lambergskajen - Arbete

Rapport:

Idag vill vi på det hjärtligaste gratulera
SIWERT ANDERSSON
på hans 86 årsdag.
Siwert är en av våra trogna aktiva besättningsmedlemmar som är mycket engagerad i bogseraren och tändkulebåten M/S Tingvalla,  i Norsälven 1 och i flottningsbåten Lusten 6.
GRATTIS SIWERT !
Ångbåtssällskapet Polstjärnan
2022-07-17
Medlemstur

Rapport:

MEDLEMSTUREN 2022
En fin resa i vackert väder som förenar tre maritima föreningar
VÄRMLANDS SJÖFARTSGILLE
FLOTTANS MÄN
ÅNGBÅTSSÄLLSKAPET POLSTJÄRNAN


 
2022-07-10
Jäverön runt - Allmän tur

Rapport:

Efter ett nödvändigt besök på Kållandsö Varv kunde vi äntligen påbörja sommarens seglation, om även något försenat, med en tre timmars skärgårdstur/allmäntur runt Jäverön. 
Till en början såg himlen inte lovande ut. Det blåste en del men våra passagerare var ordentligt sjöklädda och kunde njuta av resan trots kylan. Vi tillhandahåller även filtar.
När vi närmade oss kajen på vägen tillbaka kom solen äntligen fram och vi fick en vacker avslutning av denna efterlängtade första resa 2022.
Vi vill tacka alla våra passagerare för att ni ville följa med oss på vårt vackra fartyg.
Ett stort tack till vår besättning och aktiva medlemmar som med stora ideella insatser gör det möjligt att detta vackra fartyg kan fortsätta sprida sin glans och glädje på Sveriges största insjö Vänern.
Ett stort tack också till alla våra betalande medlemmar, sponsorer och bidragsgivare. Ert stöd gör det möjligt för oss att kunna fortsätta vår verksamhet att bevara gamla kulturfartyg till eftervärlden. 

Bild 1: Bo Wadman Larsson
Bild/film 2-23 och text:  Sonja Nordenskjöld
Personerna på bilder och film har gett sitt medgivande.
2022-06-06
Hamnkaptensbostaden

Rapport:

Måndag 6 juni
Tre maritima föreningar:
Flottans Män
Sjöfartsgillet
Ångbåtssällskapet Polstjärnan
som gemensamt förvaltar den (av ideella medlemmar nyligen nyrenoverade) K-märkta Hamnkaptensbostaden nedanför Våghusbron i Karlstad, hedrade den svenska flaggans dag - nationaldagen med en trevlig och glädjefylld samvaro. 
Sammanslagningen av Sjöfartsgillet och Ångbåtssällskapet Polstjärnan öppnar upp för nya idéer och möjligheter att gemensamt driva våra verksamheter framåt på ett brett och framgångsrikt sätt.
Bild och text Sonja Nordenskjöld


 
2022-06-03
Varvet - Kållandsö

Rapport:

Dag 5 Kållandsö varv.
Sovmorgon till 07:00. Frukost à la kryssningsfartyg!  Kontrollmätning av ankarkättingar med skjutmått. Därefter winschades både babord och styrbords ankarkätting in. Eftersom vi inte har någon ånga, användes tryckluft till winschen. Både SB och BB ankare målade i svart.
Idag var inspektör från Transportstyrelsen på plats, som gjorde sina kontroller med vår befälhavare och chief. Resultat lämnade till oss och varvspersonalen. Detta följdes av aktiviteter kring byte av den planerade plåten plus lite extra kontroller. Helsvetsning av plåten på insidan. Svetsning utifrån under morgondagen. En minutiös brandvaktskontroll under på flera håll inuti skrovet. Dels i ena kolboxen, dels i från maskinrummet. Idag blev det en längre arbetsdag än tidigare. 
Kocken Peter S fick till en utmärkt korvgryta, färskpotatis och grönsallad.
Bild och text: Peter Stålhammar
De två sista bilderna:
Bo Wadman Larsson
2022-05-27
Varvet - Kållandsö

Rapport:

Lördag på varvet Kållandsö.
Spolning med högtryck. Olle, Peter  H och Peter S växelkörde 30 minuterspass hela dagen.
Förbereder förarbete i kolbox styrbord. Rickard J.
Mätt de utdragna ankarkättingarna. 110 respektive 103 m. Olle, Peter H, Siwert och Peter S.
Inspektion av stället där plåtbit ska bytas ut och ultraljudsmätning.
Kontroll av Cerderwallsbox. Leif H.
Kocken Peter S skrubbade potatis med hjälm och hörselkåpor, då det kapades plåt i närheten.
På vedspisen i den stora gjutjärnspannan stektes riktigt gott fläsk som serverades med löksås och/eller bruna bönor plus sallad.
2022-05-26
Varvet - Kållandsö

Rapport:

S/S Polstjärnan avgick tidigt på morgonen från Karlstad Lambergskajen, korsar Vänern och lade till vid Kållandsövarvets kaj på eftermiddagen. 
Överfarten gick bra för fartyget trots det nyanserade vädret på sjön. 
Efter ankomst kunde hon dockas in omedelbart.
Nu börjar arbetet!
2022-05-17
Grillfest - Hamnkaptensbostaden

Rapport:

Ett fint bildsvep från grillfesten efter sammanslagningen av: Sjöfarts Gillet  och Ångbåtssällskapet Polstjärnan tillsammans med Flottans Män.
Det var en mycket trevlig sammankomst  som ingav ett stort hopp om våra föreningars gemensamma framtid och samverkan.
Ett stort tack till alla arrangörer och till alla medhjälpare.
Ett stort tack till alla medlemmar som ideellt har renoverat Hamnkaptensbostaden och gjort den så otroligt fin.


 
2022-05-12
Lambergskajen - Arbete

Rapport:

Dags att ta hand om livbåtarna - renspolning, montering av tofter och durkar samt montage av de nya fallen till båtarna. Ved till byssan måste kapas och läggas in. Visselrör och ventilatorer monterades.
2022-05-05
Lambergskajen - Arbete

Rapport:

Livflottarna ska ombord. Dags att sätta fyr under pannan. Och lite annat småjobb...


 
2022-03-31
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Våra maskinister flaggar för Erik Ruhe för lång och trogen tjänst i vår förening. Erik flyttar till ett annat län och kan inte delta fysiskt i vår verksamhet efter flytten.  Erik har skapat och skött föreningens hemsida. Han har varit mönstrat som matros och deltagit i alla praktiska arbeten ombord och på kajen. Ett viktigt arbete var bl a splitsning av tågvirke och tampar. Vi kommer att sakna Erik och hoppas att han hälsar på oss på kajen när han har vägarna förbi. Vi tackar Erik för allt han har bidragit och hjälpt vår förening med och vi önskar Erik och hans familj lycka till med det nya livet på annan ort.
Erik blev firad med smörgåstårta, blommor och en fin flaska med whisky. Flaskan var graverad med Polstjärnans logga och Eriks namn.


 
2022-03-22
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Norsälven 1 motor premiärstartades och den gick utmärkt. Isen har lagt sig igen i kanalen men vad gör det när solen bjuder på sig själv som  den gör denna vackra dag. Lusten 6 propellernav är monterat på plats och en stoppskruv har satts i. Splitsningen av tågvirke och tampar fortsätter och likaså slipningen av Polstjärnans styrhytt. Vi får sitta inne och fika ett tag till .. det är fortfarande för kallt ute trots att solen gör sitt bästa. Isen måste försvinna först och vi får ha tålamod.


 
2022-03-08
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Solen är med oss idag och snart kan vi sitta ute och fika. En ny splitsningsnål har tillverkats som underlättar arbetet att iordningställa nya tampar. En vattenskada på bryggpanelen åtgärdas. Städ- och sorteringsarbeten i färg- och förrådscontainern fortsätter. Lusten 6 akterstag passas in och målas. Fartyget som ligger bredvid oss håller kanalen öppen från is när den ger sig ut på uppdrag. Det blev semmeltårta idag och stugan är full av glada aktiva medlemmar.


 
2022-02-22
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Arbeten i Polstjärnans panna
Rickard Jansson blästrar mantelskarven på pannan i en ytterst obekväm arbetsställning inför förestående tjockleksmätning.
2022-02-08
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Tisdagen 8/2 värmde solen gott på kajen. 
Det borrades för en ny lyktstolpe. Tofter till livbåtar slipades. Stolpen svetsades ihop. Ved kapades och beslaget röjdes. Spännband sorterades och stolpen målades.


 
2022-01-11
Lambergskajen, arbete

Rapport:

Vårt nya ångbåtsår börjar med en uppvaktning av en aktiv medlem tillika besättningsman Bo Gustafssons 80 årsdag 10 jan 2022. Och Bo bjöd hela gänget på tårta!
Ångbåtssällskapet Polstjärnan gratulerar hjärtligast.
Men trots firandet så var det en del annat arbete att utföra!Copyright 2022, Polstjärnan