Nästa tur: Ingen tur planerad närmaste tiden
Titta på fliken Skärgårdsturer för mer information

Tack för i år!:

ETT STORT TACK till alla våra passagerare på hyrturer och allmänturer som år 2021 ville följa med oss ut på Sveriges största sjö Vänern med vårt vackra ångfartyg S/S Polstjärnan 
Ni alla tillsammans med betalande medlemmar i vår ideella förening, alla bidragsgivare och donatorer, alla aktivt arbetande medlemmar och hela vår besättning, bidrar till att vårt sjöhistoriska kulturarv kan hållas flytande.
Vi ser framemot år 2022 för att kunna välkomna er ombord igen för en ny spännande seglationssäsong, förhoppningsvist utan coronarestriktioner.
Ångbåtssällskapet Polstjärnan

En medlem har lämnat oss:

Vår medlem Bertil Haag avled 6 aug, 92 år. Han har varit en flitig medarbetare under flera år. Han var däcksman och  jobbade med allt möjligt men främst med fotografering. En av hans största uppgifter på senare år var att vara redaktör för vårt medlemsblad Ångtrycket. Han skrev artiklar och gjorde layouten till tidningen. 
Vår förening är mycket tacksam för den stora insats Bertil gjorde genom att levandegöra Polstjärnans historia genom åren. Han bevarar fartygets marina kulturhistoria för eftervärlden.Vi fortsätter verka i din anda, Bertil!
Tack för din tid med oss.
Våra tankar går till Bertils nära och kära.
På bilden ser vi Bertil i vit tröja i glatt samspråk med några andra i besättningen.

Aktuella turer:


SS POLSTJÄRNAN är nu åter bokningsbar för hyrturer efter två års pandemiuppehåll.
Vi tar emot förfrågningar f o m Mån 12 juli 2021 på följande tel.nr:
0702336388 Polstjärnan
0768000943 Bo Wadman Larsson
0705560851 Peter Stålhammar
Aktuella turer:  sön 22 aug kl 14:00  Allmän tur

Söndag 29 aug kl 14:00- Allmän tur

Se fliken Skärgårdsturer för info!
Närmare information kommer att finnas tillgänglig inom kort.
40 passagerare är maxantal enligt gällande pandemilag för att garantera passagerarnas och besättningens säkerhet.
Pandemin är inte över trots lättade restriktioner och trots att Sverige öppnar upp tillfälligt. Vi reserverar oss för minskning av passagerarantal och eller avbokning med kort varsel om restriktioner skulle skärpas.
Välkomna ombord!
Ångbåtssällskapet Polstjärnan

Filmer som visar glimtar från Vänerns Seglationsstyrelse:

Filmer som visar glimtar från Vänerns Seglationsstyrelse från 1958 till 1964
Film 1 handlar om Vänerns Seglationsstyrelse på inspektionsresa med s/s Polstjärnan III. Båten angör Aspholmen, passerar Läckö slott, under gång i Ekens skärgård, passerar Tranholmen, Naven, Gälle udde, dykning inför fyrbyggnation, byte av gastuber, mötande båtar på Vänern samt lastning av virke. Tid 16min 36 sek.
Film 2 handlar om om byggnation av en fyr från instruktion hur man gör till lastning av fundamentet på Polstjärnan, sjösättning & förankring i botten och uppbyggnad av fyren. Tid 14min 26 sek.
Film 3 visar bilder från verksamhetsåret 1963-64 med underhåll av fyrar, bojar samt tillverkning av träkardinalprickar i Åmål. Vintersjöfarten får hjälp av isbrytare. Därefter kommer våren med bojning och utprickning. Fyrarna & bojar skall inspekteras & gasas. Vi ser bl.a. Staviken, Lakholmen, Söökojan och Megrundets fyrar. Tid 18 min 31 sek.
Ångbåtssällskapet Polstjärnan erbjuder medlemmar och övriga intresserade att se dessa filmer som visar hur man jobbade ombord på Polstjärnan med farledsarbete för ca. 60 år sedan.
Om du är intresserad att hämta filmerna från vår hemsida: skicka ett brev till  info@polstjarnan.nu Skriv vad du heter samt att du vill stötta vår verksamhet att underhålla Polstjärnan genom att sätta in 200kr till Ångbåtssällskapet på vårt swishnummer 1235350947
Du kommer att få epost med en länk till vår dolda hemsida för att hämta filmerna som har formatet .mp4. De flesta datorer kan läsa detta format. Det kan ta lite tid att hämta filerna. När du sett filmerna så får du gärna delge oss via info@polstjarnan.nu vad du tyckte!

 

Kulturstöd:

Polstjärnan har fått kulturstöd från Karlstad. Vi är tacksamma för detta bidrag! Nu kan vi utföra några dyra reparationer, exempel ett varvsbesök.

Spantrutan - Polstjärnan special:

Värmlands Sjöfartsgille har gjort ett specialnummer av sin medlemstidning Spantrutan om Polstjärnan. Mycket om fartygets historia och många fina  bilder från förr. Några av oss har medverkat i tidningen.
Vi får tacka vår systerförening för detta! 
Spantrutan

Flytande kulturarv prisas:

Polstjärnan tilldelas Kultur och Fritidsnämndens stimulansstöd för år 2020.
Glädjande för oss som fått ställa in alla turer i år!
Nämndens motivering:


”Ångbåtssällskapet Polstjärnan tilldelas 2020 års stimulansstöd för sitt ambitiösa arbete med att bevara några av Sveriges flytande kulturarv. Föreningen har ett stort engagemang i bevarandet och under sommarhalvåret trafikerar de Vänern med sina fartyg, till karlstadsbors och turisters glädje."


 


 

Restaurangchansen:

Även i år säljer vi Restaurangchansen för endast 260:-.  Många fina erbjudanden, både restauranger och affärer. 

Du kan också betala direkt med Swish med dessa Restaurangchansen QR kod     Välj rätt QR-kod beroende på om du vill ha häfte eller app. Du identifieras med ditt mobilnummer. Appen kan installeras och användas på två mobiler samtidigt.  Häften och koder hämtas hos oss på Polstjärnan. Ring  Peter Stålhammar 070 556 08 51 . Eller maila Peter: pm@steelhammer.se


 

Reportage - Värmland folkblad:

Värmlands Folkblad gjorde ett reportage med anledning av att vi inte kunde köra i sommar.
Citat från VF 20200827:
Ångbåtssällskapet Polstjärnan är en av närmare 50 föreningar i Karlstad som drabbats hårt av Coronaviruset. Alla turer med ångfartyget har ställts in – och inkomstbortfallet kan få digra konsekvenser.Nu hoppas eldsjälarna på att just deras ansökan till Karlstads kommun vinner gehör.
Länk: Ångbåtssällskapet: Vi kan tappa certifikatet

(Möjligt att artikeln är låst)

Här finns vi:

På vintern ligger vi vid Lambergskajen. Där har vi verkstad och arbetsbod så vi kan både arbeta och ha trevligt. Kör in vid Beijers om du åker på Hammaröleden. Eller sök Lambergskajen på din gps. På sommaren ligger vi i Inre hamn, vid Hamntorget. Sök Hamntorget på din gps. Där syns vi för hela Karlstad och därifrån utgår våra turer. Tyvärr svårt att parkera i närheten.

Vi behöver arbetskraft:

Om DU är intresserad av att hjälpa till med att bevara en del
av "Sveriges Flytande Kulturarv " kom ner till vår vinterhamn vid
Lamberskanalen en tisdag eller torsdag mellan 10.00 och 15:00, eller skicka ett mail till oss info@polstjarnan.nu eller titta in på vår facebooksida.

Bli medlem:

Vill du bli medlem? Vi behöver bli fler händiga personer i alla åldrar som tycker om att underhålla våra gamla vackra båtar. s/s Polstjärnan och våra andra båtar finner man för närvarande vid Lambergskajen och på sommaren ligger s/s Polstjärna i inre hamn Föreningen är öppen för alla som är intresserade av att stödja och bevara gamla fartyg. Medlemskap i Ångbåtssällskapet är 250 kr. Medlemskap fås genom insättning av medlemsavgiften på vårt postgirokonto: 77 11 74 - 0 eller bankgironummer 5306-4457, eller svisch 1235350947. Glöm inte att notera namn och adress på inbetalningskortet.

Kontakt och telefon:

Polstjärnans telefonummer 070 233 63 88 (Om vi inte svarar så skicka ett SMS så ringer vi upp)
Du kan också maila till info@polstjarnan.nu eller
ringa Peter Stålhammar : 0705560851 eller Sonja Nordenskjöld 0707 444361 eller Bo Larsson : 0768000943 

eller skriv till
Ångbåtssällskapet Polstjärnan
Våghusgatan 6
652 21 Karlstad

Vårt swishnummer är 1235350947 som du kan använda när du ska boka turer eller betala fika ombord
Vi finns också på Facebook - Ångbåtssällskapet PolstjärnanVälkommen ombord !


Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /www/webvol3/2g/d62d1qr1ini1web/polstjarnan.nu/public_html/pol_common/jakelib.php on line 442

Copyright 2016, Polstjärnan