Nästa tur: imorgon
Kastar loss: 17:00 , Förtöjer: 19:00
SÄKERHETSTUR
Titta på fliken Skärgårdsturer för mer information

Varvsbesök:

Vi kommer att besöka Trellevarvet, Kållandsö. Planerat 26 maj och en vecka framåt. Om du känner för att vara med och hjälpa till med arbetet så hör av dig till Peter.

Två medlemmar har gått ur tiden. :Eje Andersson avled 29 okt, 89 år. Han var medlem sedan länge och arbetade med allt möjligt, främst snickeri och målning. Ibland var han på plats redan vid  8-tiden, långt före oss andra. Han var vig trots sin ålder och klättrade lätt på ställningar när vi täckte fartyget.
Våra tankar går till familjen, och speciellt hustrun Lily som har varit en glad medhjälpare i byssan under flera år.

Göran Salomonson avled 21 okt, 88 år. Hans främsta uppgift ombord var att ta hand om kontoret, medlemsregister och tidningen. 
Vi önskar frid över minnet av två skeppskamrater!
Bifogar en bild från sommaren med Eje, dotter och  hustrun Lily. Tor är med på ett hörn. Trevligt att Eje orkade med en sista tur på Polstjärnan tillsammans med sin familj.

 


Restaurangchansen:

Även i år säljer vi Restaurangchansen för endast 260:-.  Många fina erbjudanden, både restauranger och affärer. 

Du kan också betala direkt med Swish med dessa Restaurangchansen QR kod     Välj rätt QR-kod beroende på om du vill ha häfte eller app. Zooma in för bättre upplösning. Du identifieras med ditt mobilnummer. Appen kan installeras och användas på två mobiler samtidigt.  Häften och koder hämtas hos oss på Polstjärnan. Ring  Peter Stålhammar 070 556 08 51 . Eller maila Peter: pm@steelhammer.se


 

Så länge skutan kan gå ...:

En av våra medarbetare har lämnat oss. Hasse Hartmann avled i torsdags (30 sep), 79 år . Båtar och sjöfart var hans passion och han har haft flera egna båtar som han seglat med runt Sveriges kuster. Hans var med i Polstjärnan ca 10 år.

Hans var däcksman och han var dessutom en duktig och noggran snickare. För några år sedan renoverade han noggrant och varsamt hela styrhytten och bryggan. Han var flitig med att slipa, lacka och snickra. Mot slutet hindrade sjukdomen honom från att arbeta men han var med på en tur i somras. 

Vi är tacksamma över att haft Hasse som en av oss. Hasse var en trevlig och omtyckt medarbetare ombord. 

Frid över hans minne och våra tankar går till hans familj

Hösten är här:

Hösten är här och nu går våra fartyg i vintervila.
Vi är glada och tacksamma för alla turer vi fick göra då vår verksamhet till stor del är ekonomiskt beroende av alla de inkomster.
Vi hoppas också på ett bra år 2022 som ej påverkas av corona och nu under den mörka årstiden har vi tid nog att fundera och planera nästa seglationssäsong samt utföra underhåll och reparationer. Vi ses nästa år.


 

En medlem har lämnat oss:

Vår medlem Bertil Haag avled 6 aug, 92 år. Han har varit en flitig medarbetare under flera år. Han var däcksman och  jobbade med allt möjligt men främst med fotografering. En av hans största uppgifter på senare år var att vara redaktör för vårt medlemsblad Ångtrycket. Han skrev artiklar och gjorde layouten till tidningen. 
Vår förening är mycket tacksam för den stora insats Bertil gjorde genom att levandegöra Polstjärnans historia genom åren. Han bevarar fartygets marina kulturhistoria för eftervärlden.Vi fortsätter verka i din anda, Bertil!
Tack för din tid med oss.
Våra tankar går till Bertils nära och kära.
På bilden ser vi Bertil i vit tröja i glatt samspråk med några andra i besättningen.

Filmer som visar glimtar från Vänerns Seglationsstyrelse:

Filmer som visar glimtar från Vänerns Seglationsstyrelse från 1958 till 1964
Film 1 handlar om Vänerns Seglationsstyrelse på inspektionsresa med s/s Polstjärnan III. Båten angör Aspholmen, passerar Läckö slott, under gång i Ekens skärgård, passerar Tranholmen, Naven, Gälle udde, dykning inför fyrbyggnation, byte av gastuber, mötande båtar på Vänern samt lastning av virke. Tid 16min 36 sek.
Film 2 handlar om om byggnation av en fyr från instruktion hur man gör till lastning av fundamentet på Polstjärnan, sjösättning & förankring i botten och uppbyggnad av fyren. Tid 14min 26 sek.
Film 3 visar bilder från verksamhetsåret 1963-64 med underhåll av fyrar, bojar samt tillverkning av träkardinalprickar i Åmål. Vintersjöfarten får hjälp av isbrytare. Därefter kommer våren med bojning och utprickning. Fyrarna & bojar skall inspekteras & gasas. Vi ser bl.a. Staviken, Lakholmen, Söökojan och Megrundets fyrar. Tid 18 min 31 sek.
Ångbåtssällskapet Polstjärnan erbjuder medlemmar och övriga intresserade att se dessa filmer som visar hur man jobbade ombord på Polstjärnan med farledsarbete för ca. 60 år sedan.
Om du är intresserad att hämta filmerna från vår hemsida: skicka ett brev till  info@polstjarnan.nu Skriv vad du heter samt att du vill stötta vår verksamhet att underhålla Polstjärnan genom att sätta in 200kr till Ångbåtssällskapet på vårt swishnummer 1235350947
Du kommer att få epost med en länk till vår dolda hemsida för att hämta filmerna som har formatet .mp4. De flesta datorer kan läsa detta format. Det kan ta lite tid att hämta filerna. När du sett filmerna så får du gärna delge oss via info@polstjarnan.nu vad du tyckte!

 

Kulturstöd:

Polstjärnan har fått kulturstöd från Karlstad. Vi är tacksamma för detta bidrag! Nu kan vi utföra några dyra reparationer, exempel ett varvsbesök.

Spantrutan - Polstjärnan special:

Värmlands Sjöfartsgille har gjort ett specialnummer av sin medlemstidning Spantrutan om Polstjärnan. Mycket om fartygets historia och många fina  bilder från förr. Några av oss har medverkat i tidningen.
Vi får tacka vår systerförening för detta! 
Spantrutan

Flytande kulturarv prisas:

Polstjärnan tilldelas Kultur och Fritidsnämndens stimulansstöd för år 2020.
Glädjande för oss som fått ställa in alla turer i år!
Nämndens motivering:


”Ångbåtssällskapet Polstjärnan tilldelas 2020 års stimulansstöd för sitt ambitiösa arbete med att bevara några av Sveriges flytande kulturarv. Föreningen har ett stort engagemang i bevarandet och under sommarhalvåret trafikerar de Vänern med sina fartyg, till karlstadsbors och turisters glädje."


 


 

Reportage - Värmland folkblad:

Värmlands Folkblad gjorde ett reportage med anledning av att vi inte kunde köra i sommar.
Citat från VF 20200827:
Ångbåtssällskapet Polstjärnan är en av närmare 50 föreningar i Karlstad som drabbats hårt av Coronaviruset. Alla turer med ångfartyget har ställts in – och inkomstbortfallet kan få digra konsekvenser.Nu hoppas eldsjälarna på att just deras ansökan till Karlstads kommun vinner gehör.
Länk: Ångbåtssällskapet: Vi kan tappa certifikatet

(Möjligt att artikeln är låst)

Här finns vi:

På vintern ligger vi vid Lambergskajen. Där har vi verkstad och arbetsbod så vi kan både arbeta och ha trevligt. Kör in vid Beijers om du åker på Hammaröleden. Eller sök Lambergskajen på din gps. På sommaren ligger vi i Inre hamn, vid Hamntorget. Sök Hamntorget på din gps. Där syns vi för hela Karlstad och därifrån utgår våra turer. Tyvärr svårt att parkera i närheten.

Vi behöver arbetskraft:

Om DU är intresserad av att hjälpa till med att bevara en del
av "Sveriges Flytande Kulturarv " kom ner till vår vinterhamn vid
Lamberskanalen en tisdag eller torsdag mellan 10.00 och 15:00, eller skicka ett mail till oss info@polstjarnan.nu eller titta in på vår facebooksida.

Bli medlem:

Vill du bli medlem? Vi behöver bli fler händiga personer i alla åldrar som tycker om att underhålla våra gamla vackra båtar. s/s Polstjärnan och våra andra båtar finner man för närvarande vid Lambergskajen och på sommaren ligger s/s Polstjärna i inre hamn Föreningen är öppen för alla som är intresserade av att stödja och bevara gamla fartyg. Medlemskap i Ångbåtssällskapet är 250 kr. Medlemskap fås genom insättning av medlemsavgiften på vårt postgirokonto: 77 11 74 - 0 eller bankgironummer 5306-4457, eller svisch 1235350947. Glöm inte att notera namn och adress på inbetalningskortet.

Kontakt och telefon:

Polstjärnans telefonummer 070 233 63 88 (Om vi inte svarar så skicka ett SMS så ringer vi upp)
Du kan också maila till info@polstjarnan.nu eller
ringa Peter Stålhammar : 0705560851 eller Sonja Nordenskjöld 0707 444361 eller Bo Larsson : 0768000943 

eller skriv till
Ångbåtssällskapet Polstjärnan
Våghusgatan 6
652 21 Karlstad

Vårt swishnummer är 1235350947 som du kan använda när du ska boka turer eller betala fika ombord
Vi finns också på Facebook - Ångbåtssällskapet PolstjärnanVälkommen ombord !


Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /www/webvol3/2g/d62d1qr1ini1web/polstjarnan.nu/public_html/pol_common/jakelib.php on line 442

Copyright 2022, Polstjärnan